Over condoleren

Condoleren Wat zegt u tegen de nabestaanden als er iemand is overleden? Wat schrijft u op de condoleance-kaart? Misschien vindt u condoleren best lastig. Het is ook niet gemakkelijk om in moeilijke situaties de juiste woorden te vinden. Wij helpen u graag met wat handreikingen en tips.

Wat is condoleren?

Wat is condoleren? Condoleren betekent dat u uw medeleven toont aan de nabestaanden, omdat zij een dierbaar persoon zijn verloren. Voor de meeste mensen is condoleren geen dagelijkse bezigheid. Velen hebben vaker niet dan wel met een overlijden te maken. Sommigen zijn zelfs nog nooit eerder met een overlijden in eigen kring geconfronteerd.

Waarom condoleren?

Waarom condoleren? Mensen die iemand verloren zijn, hebben vaak behoefte aan steun. Gedeelde smart is immers halve smart. Verdriet delen maakt het draagbaarder. Nabestaanden vinden het meestal fijn als u laat merken dat u met hen meeleeft. Een persoonlijke condoleance is niet alleen attent, maar kan ook troost bieden en helpen bij de rouwverwerking. Dit geldt niet alleen als u veel contact had met de overledene en/of de nabestaande(n). Ook bij minder hechte contacten is het gebruikelijk dat u uw medeleven toont.

Hoe kunt u condoleren?

Hoe kunt u condoleren? Er zijn verschillende manieren om nabestaanden te condoleren met het verlies van hun dierbare. Dit kan via een persoonlijk bezoek, een tele- foontje, een brief of kaartje. Steeds vaker wordt ook een online condoleanceregister gebruikt.

Condoleren na de uitvaart

Condoleren na de uitvaart Als u de uitvaartplechtigheid bijwoont, kunt u na afloop meestal persoonlijk condoleren. Gewoonlijk is er dan slechts tijd voor een korte mondelinge steunbetuiging. Bijvoorbeeld: ‘Gecondoleerd met het verlies van …’ of alleen ‘Gecondoleerd’. Natuurlijk kunt u ook uw eigen woorden kiezen. Woorden die recht uit het hart komen zijn altijd goed! Bovendien wordt uw komst meestal al zeer gewaardeerd.

Online condoleren

Online condoleren Is er een digitaal condoleanceregister aangemaakt voor de overledene? Dan kunt u de nabestaanden online condoleren zodra u van het overlijden weet. U kunt dan in alle rust de woorden kiezen voor uw eerste gevoelens van medeleven. Als u vervolgens de uitvaart bezoekt of een nabestaande spreekt, is het heel normaal om uw condoleances nogmaals over te brengen.

Voordelen online condoleren

Voordelen online condoleren

Tijdens een uitvaart is er niet altijd gelegenheid om uitgebreid uw medeleven te betonen. Op deze website hebben de nabestaanden gekozen voor online condoleren. Dat geeft u de kans om op een geschikt moment rustig na te denken over wat u wilt schrijven. Ook uw eerste reactie van ongeloof en uw eigen emoties kunt u hier beschrijven. Zo maakt u samen met alle andere medelevenden een persoonlijk monument voor de overledene.

Daarnaast kunnen anderen, indien gewenst, rechtstreeks op u reageren. De nabestaanden bijvoorbeeld. Zij kennen natuurlijk niet iedereen uit het netwerk van de overledene. Persoonlijk condoleren is dan vaak wat ongemakkelijk: je kent elkaar immers niet. Maar online condoleren verlaagt de drempel voor contact tussen de nabestaanden en het netwerk van de overledene. Voor nabestaanden zijn steunbetuigingen uit onverwachte hoek heel waardevol.

Condoleance schrijven

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden voor een condoleance. Dat is heel normaal. Bedenk wel dat zelfs de kleinste steunbetuiging van grote waarde is voor nabestaanden. Het belangrijkste is dat u uw oprechte medeleven laat blijken. Daarin doet u niet snel iets verkeerd. Voor een persoonlijk tintje kunt u bijvoorbeeld iets schrijven over uw herinneringen aan de overledene.

Tips

Schrijf wat het eerst in u opkomt. Vaak komt dit recht uit uw hart.

 • Wees eerlijk en oprecht, kies u eigen woorden.
 • Geef gerust aan dat ook u verdriet heeft.
 • Het is niet raar om te noemen dat u niet weet wat u moet schrijven. Liever een berichtje waarbij u de juiste woorden
  (nog) niet vindt dan helemaal geen bericht.
  U kunt altijd later een nieuwe reactie plaatsen.
 • Als u zelf geen woorden kunt vinden, zijn er mooie gedichten die uitdrukking kunnen geven aan uw gevoel.

Meer hulp nodig?

Dit helpt ook: verwerk uw antwoorden op onderstaande vragen in uw reactie.

 • Wat was uw eerste reactie toen u hoorde over het overlijden?
 • Hoe was uw band met de overledene?
 • Wat zult u het meest missen?
 • Wat schiet u het eerste te binnen als u aan de overledene denkt?
 • Wat zult u nooit vergeten?
 • Wat wilt u zich blijven herinneren?

Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister wil mensen bij elkaar brengen rond het overlijden van nationaal of internationaal bekende mensen
en slachtoffers van
rampen, ongelukken en misdrijven

18
condoleanceregisters
156
condoleances & herinneringen