Herinneren

Verhalen vertellen Herinneringen zijn onlosmakelijk met ons als mens verbonden. Sinds de mensheid bestaat vertellen we elkaar al verhalen. Over onze familie en voorouders, over grote gebeurtenissen, over alles wat niet vergeten mág worden. Dat is hetzelfde als het delen van herinneringen. Op die manier kleuren herinneringen ons bestaan, al eeuwenlang. En verbinden ze ons met de mensen om ons heen. Zonder herinneringen zouden we niet weten wie we zijn.

Kostbaar bezit

Kostbaar bezit Bij een groot verlies zijn herinneringen iemands meest waardevolle bezit. Want wie je ook kwijtraakt in het leven, de herinneringen aan hem of haar zullen blijven. En zolang je een vriend of familielid nog herinnert, zal hij nooit helemaal verdwenen zijn. Met herinneringen breng je iemand die heel ver weg lijkt, voor even weer heel dichtbij. En dat is eigenlijk iets magisch. Herinneringen - de leuke, mooie, warme en soms ook de wat minder prettige - zijn daarom een zeer kostbaar goed.

Samen herinneren

Samen herinneren Door herinneringen met elkaar te delen maak je het beeld van een mens compleet. De herinnering die wij hebben aan een bepaald persoon is namelijk nooit dezelfde. Bij sommige mensen is iemand heel vrolijk en grappig, bij anderen juist weer serieus en bedachtzaam. Vooral voor directe nabestaanden zijn gedeelde herinneringen zeer waardevol. Zij willen vaak dat de tijd die eens was weer herbeleefd kan worden. Herinneringen uit onverwachte hoek, niet gekende verhalen, foto’s en anekdotes helpen om te beseffen 'hoe het was' en om het verlies te aanvaarden.

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Uw herinnering aan de overledene kan heel kostbaar zijn voor de nabestaanden. U heeft misschien dingen meegemaakt met de overledene of mooie foto's waar de nabestaanden geen weet van hebben. Door deze herinneringen te delen, maakt u het plaatje voor hen completer. Dat geeft troost en helpt hen in grote mate bij het verwerken van verlies. Duik daarom eens in die oude fotodoos, scan mooie afbeeldingen in en verwoord uw gedachten. En laat de nabestaanden op Condoleanceregister.nl weten wat u samen heeft meegemaakt en waarom dat bijzonder was.

Achter elke traan van verdriet

Soorten herinneringen

Soorten herinneringen Herinneringen kunnen tastbaar zijn, zoals iemands kleding of boeken. Of een foto van de overledene op een mooie plek in de huiskamer. Door deze zaken aandacht te geven, kun je de herinneringen die erbij horen bewust oproepen. Maar over de herinneringen die in je hoofd zitten, heb je minder controle. Die komen op de meest vreemde momenten naar boven. Vaak heel fijn, maar soms ook lastig, omdat ze gepaard gaan met emoties. Denk maar aan muziek, geuren of bepaalde plaatsen. Die kunnen dan onverwacht sterke gevoelens oproepen. Je kunt deze 'plaatsen van herinnering' ook bewust gaan opzoeken.

Herinneringen bewaren

Condoleren na de uitvaart Bewust met herinneringen bezig zijn, helpt bij het rouwproces. Erover praten en schrijven, of ze op een kunstzinnige manier verwerken. Tekenen, schilderen, boetseren... Dat is niet alleen voorbehouden aan kinderen. Vaak vinden mensen het ook prettig om herinneringen te ordenen. Foto’s en filmpjes uitzoeken, teksten erbij schrijven, verzamelingen aanleggen. Ook de angst om te vergeten kan een rol spelen. Wat als je niet meer weet hoe een geliefde ruikt of hoe zijn stem klinkt? Regelmatig wordt een parfum of voicemail daarom bewaard als iets heel kostbaars. Dat is heel normaal en maakt het verlies draaglijker.

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Probeer ook eens te denken aan de nabestaanden tijdens verjaardagen en feestdagen. Dit zijn vaak de moeilijkste dagen van het jaar, waarop de overledene extra wordt gemist. Uw reactie of herinnering kan dan van grote steun zijn. Op Condoleanceregister.nl kunt u heel eenvoudig op dit soort dagen uw medeleven tonen. Een paar woorden of een mooie foto voldoen vaak al.

Herinneringen zijn veel kostbaarder als je iemand hebt om ze mee te delen

Toen, nu en straks

Toen, nu en straks Herinneringen draag je altijd bij je. In feite is het leven niets anders dan het 'nu' en de herinneringen aan het verleden. Door de herinneringen mee te nemen naar het 'nu' verbind je heden met verleden. Maar het verleden mag het heden nooit overstemmen. Daarom is het zo belangrijk om na een groot verlies óók weer vooruit te kijken naar de toekomst. Dat is niet eenvoudig en heeft tijd nodig. Maar een balans tussen herinneringen, heden en nieuwe ervaringen houdt uiteindelijk ook een mens in evenwicht. En alle nieuwe indrukken? Die worden op hun beurt ook zelf weer herinneringen.

Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister wil mensen bij elkaar brengen rond het overlijden van nationaal of internationaal bekende mensen
en slachtoffers van
rampen, ongelukken en misdrijven

18
condoleanceregisters
156
condoleances & herinneringen