condoleanceregister van

Wouter Weylandt

27-09-198409-05-2011
  • 27 september 1984 - Gent
  • Ann-Sophie De Graeve
  • Wielrennen


In zijn eerste jaar als prof werd bij hem voor de start van de Tour Down Under in 2005 klierkoorts vastgesteld. Pas aan het einde van het seizoen 2005/2006 kon hij terugkomen. Hij behaalde een overwinning in de GP Briek Schotte.

Hij won de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje 2008 die in een massasprint eindigde.

In de derde etappe van de Ronde van Italië 2010 won hij, na een bewogen derde etappe door Zeeland, in Middelburg de spurt van een door wind en valpartijen uitgedund peloton.

Op 9 mei 2011, tijdens de derde etappe van Ronde van Italië maakte hij een dodelijke val tijdens een afdaling van de Passo del Bocco. Weylandt bleef met zijn pedaal achter een muurtje haken, waarna hij viel en twintig meter over het asfalt schoof. Na vele pogingen tot reanimeren werd door de Giro-dokter bevestigd dat hij overleden was. Later bleek dat Weylandt onmiddellijk overleed ten gevolge van een schedelbreuk. Zijn vriendin An Sophie was op dat moment vijf maanden zwanger van hun eerste kind. Ze beviel op 1 september van een dochter.[1]

De uitvaartdienst voor Wouter Weylandt op 18 mei in de Sint-Pieterskerk te Gent werd door veel wielerprominenten bijgewoond. Op het Sint-Pietersplein werd de dienst op een groot videoscherm uitgezonden voor alle supporters en bekenden die de kerk niet in konden.

Ter nagedachtenis werd een wielershirt '108- sempre con noi' op de markt gebracht net zoals een zwart polsbandje. De opbrengsten gingen naar de nabestaanden van Wouter. Er werd toen ook beslist dat het rugnummer 108 tijdens de volgende edities van de Ronde van Italië nooit meer gedragen zal worden.

Ook maakt renner Tyler Farrar (de beste vriend van Wouter) sinds het overlijden een W-gebaar met zijn handen bij een overwinning om zijn vriend te eren.

Hij kreeg postuum een monument/muurtje langs zijn trainingsparcours. Ook heeft hij een monument in het Nederlandse Middelburg gekregen, op de plaats waar de aankomst lag van de Giro-etappe die hij het jaar daarvóór won.

In Gentbrugge kreeg een atletiekaccomodatie zijn naam: het Wouter Weylandt-atletiekstadion omdat Weylandts sportcarrière met atletiek begon. Een plaquette met deze naam werd onthuld in het bijzijn van zijn ouders.

Bron: Wikipedia

Biografie
* verplichte velden

Register geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Condoleanceregister.nl
cleanUrl.'/herinneringen/';?>
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen