condoleanceregister van

Theo van Gogh

23-07-195702-11-2004


Theo van Gogh (1957) groeide op in Wassenaar als zoon van sociaal-democraten. (De schilder Vincent van Gogh was zijn achteroom.) Hij was van plan advocaat in echtscheidingszaken te worden, maar brak in 1981 zijn studie af voor het maken van zijn eerste film 'Luger', een inktzwarte thriller over de ontvoering van een aan een rolstoel gekluisterde miljonairsdochter. Volgens sommigen was deze film 'fascistisch' danwel 'vrouwonvriendelijk': vanaf het begin had Van Gogh ruzie.

Over zijn eerste column - een spottend stuk over de manier waarop Leon de Winter zijn joodse identiteit uitdroeg - diende Sonja Barend meteen een klacht in wegens belediging van een volksdeel. Het duurde negenenhalf jaar voor Van Gogh definitief werd vrijgesproken. Christenen hebben hem bovendien voor het Europese Hof gesleept wegens enkele grapjes over 'de rotte vis van Nazareth'. En eind 1999 moest hij verschijnen op het politiebureau om mee te werken aan een vooronderzoek, dat moest uitwijzen of twee columns over de islam strafbaar waren. Beide columns waren toen vier jaar oud.

Ook een advertentieboycot van 'Het Parool' door Cannon heeft hij op zijn naam staan. Bij talloze bladen ging hij weg na ruzie en soms ook gedwongen ontslag: 'Panorama', 'Folia', 'Nieuwe Revu', 'Voetbal International', 'Vrij Nederland', 'HP/De Tijd' - de lijst is lang. Verscheidene interviews met hem werden niet uitgezonden of geplaatst, omdat de inhoud te subversief was. Alleen op zijn website De Gezonde Roker en in gastbijdragen in studentenbladen kon hij nog z'n gang gaan.

Zulke akkefietjes hielden een beeld in stand van een nihilist die alleen maar kan afbreken. Minder bekend is echter dat Van Gogh zich altijd solidair opstelde ten opzichte van controversiële en vervolgde andersdenkenden. Niet alleen geestverwanten als Pim Fortuyn of Theodor Holman (tevens zijn beste vriend) konden op zijn steun rekenen, maar ook zijn aartsvijand Frits Barend. Toen deze klappen kreeg van de Hell's Angels, waagde Van Gogh zijn eigen hachje door in 'Gogh's Zondag' voor hem op te komen.

Ondertussen ging hij door met het maken van films: 'Een dagje naar het strand' in 1984 (naar de roman van Heere Heeresma), 'Charley' in 1986 (een komedie over de relatieproblematiek tussen lijken en levenden) en 'Terug naar Oegstgeest' in 1987 (naar de roman van Jan Wolkers). In 1989 maakte hij de sadomasochistische thriller 'Loos'. In 1991 verscheen Van Goghs roman 'Engel' bij de kleine uitgeverij Gerard Timmer Prods. Het was een hilarische doch keiharde satire op de kinderbescherming. Tijdens zijn verfilming van Joost Zwagermans 'Vals Licht' (1992) liep Van Goghs vrouw weg met de hoofdrolspeler.

In 1994 voltooide hij geheel in eigen beheer de film '06', die ging over telefoonseks en was gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan van Doesburg. Het werd de best bezochte Nederlandse speelfilm van dat jaar. Op het Nederlands Film Festival won de film de Speciale Juryprijs en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. In 1996 produceerde en regisseerde hij 'Blind Date'. Deze film ontving drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival: Beste Regie, Beste Acteur (Peer Mascini) en Beste Actrice (Renée Fokker). Ook voor de tv-productie 'In het belang van de staat' ontving hij een jaar later een Gouden Kalf.

Theo van Gogh is ook bekend als tv-persoonlijkheid, eerst bij het Amsterdamse AT-5, vervolgens bij Veronica en RTL 5. Van 1989 tot en met 1997 maakte hij het praatprogramma 'Een Prettig Gesprek'. In 1997 en 1998 presenteerde hij het datingprogramma 'De Hunkering', gevolgd door onder meer 'Het Laatste Oor' (een discussieprogramma) en 'Hoe Hoort Het Eigenlijk?'.

In 2002 komt Van Gogh met de succesvolle tv-serie 'Najib en Julia', ook goed voor een Gouden Kalf, en een jaar later maakt hij met Katja Schuurman en Pierre Bokma in een paar dagen tijd de film 'Interview' naar een idee van Hans Teeuwen en een script van Theodor Holman.

Met 'Cool!' en '06-05' begeeft Van Gogh zich in 2004 op het sociaal-politieke vlak. De eerste film handelt over criminele jongeren in de Glen Mills inrichting, en de tweede gaat over de moord op politicus Pim Fortuyn naar het boek van Tomas Ross. '06-05' zou overigens ook de eerste Nederlandse film zijn die zijn première op internet beleeft.

Samen met politica Ayaan Hirsi Ali maakte hij datzelfde jaar de kunstzinnige en provocerende korte film 'Submission Part 1', die uitgezonden werd door de VPRO tijdens het programma 'Zomergasten'. Hierin stonden de wantoestanden centraal die zich in het leven van sommige moslimvrouwen afspelen.

De moordenaar, de 27-jarige Mohammed B, liet op het lichaam van Van Gogh een dreigbrief achter voor Ayaan Hirsi Ali. Hij werd op 26 juli 2005 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Biografie
* verplichte velden

Register geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Condoleanceregister.nl
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen