condoleanceregister van

Ramses Shaffy

29-08-193301-12-2009
Plaats een reactie
Shaffy werd geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, als zoon van een Egyptische diplomaat en een Poolse gravin van Russische afkomst. Hij groeide op in Cannes bij zijn moeder. Toen deze tuberculose kreeg, kwam Shaffy via een tante in Utrecht en een kindertehuis, in een Leids pleeggezin terecht. Het afscheid van zijn moeder is een ingrijpend moment in zijn leven geweest, getuige zijn liedje De trein naar het noorden.

Hij maakte de middelbare school niet af en werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. Vervolgens debuteerde hij in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In 1960 reisde hij met zijn partner Joop Admiraal naar Rome in de hoop daar werk te vinden als filmacteur maar onverrichter zaken keerden ze weer terug. Er is hier ook een boek over verschenen: Brieven uit Rome. In 1964 richtte Shaffy de theatergroep Shaffy Chantant op. Hij werkte langdurig samen met zangeres Liesbeth List en pianist Louis van Dijk. Bekendste song van de groep werd de Shaffy Cantate. Anderen - onder wie Thijs van Leer, op wie hij verliefd zou worden (aan hem is het lied: Jij bent nu daarbinnen gewijd) - maakten korte tijd deel uit van zijn ensemble. Met Liesbeth List zette hij in 1968 onder andere het lied Pastorale op de plaat, een lied dat grote bekendheid zou verwerven.

Een herinnering delen met de nabestaanden

Waarom was de overledene zo bijzonder voor u? Laat het de nabestaanden weten in uw eigen woorden of met foto's, film en muziek.

Maak een herinnering

Condoleances

Laatste reactie geplaatst door:
Marjan van Hessen, Waddinxveen

Schrijf ook een condoleance

Hoe reageert u?

Elke reactie die uit uw hart komt is waardevol. Het hoeft niet anders of deftiger dan hoe u normaal praat.

Lees meer
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen