condoleanceregister van

Professor Bob Smalhout

13-10-192702-07-2015
Plaats een reactie
Professor Bob Smalhout, oud-anesthesioloog en columnist, is op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Bosch en Duin overleden.

Professor Smalhout werd in 1972 beroemd toen hij als hoogleraar werd aangesteld aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In zijn rede “De dood op tafel” betoogde hij dat er jaarlijks 200 mensen onnodig stierven door fouten met de anesthesie. Op de kaft van zijn oratie zette de professor krantenkoppen van medische missers en de titel in vuurrode letters.
Collega's waren woest over de vorm die de professor had gekozen, maar nabestaanden en patiënten waren dankbaar dat hij het onderwerp aansneed. Er kwam een commissie, waarvan professor Smalhout deel uitmaakte, die verbeteringen voorstelde. Zo werd voortaan elke patiënt die werd verdoofd, gemonitord, terwijl dat vroeger alleen bij hartpatiënten gebeurde.

In 1992 nam professor Smalhout afscheid als hoogleraar. Twee jaar daarna begon hij met zijn column Op het scherp van de snede in De Telegraaf. Ruim twintig jaar lang schreef de professor voor De Telegraaf wekelijks columns over maatschappelijke gebeurtenissen die hem raakten, boos maakten of ontroerden.

In 2003 was professor Smalhout lijsttrekker voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen. Hij nam uiteindelijk geen zitting in het parlement, omdat hij dan zijn column in de krant had moeten opgeven.

Professor Smalhout worstelde al jarenlang met zijn gezondheid. Hij overleed uiteindelijk aan nierfalen. Dialyse wilde hij niet.
Ondanks een verslechterende gezondheid bleef hij tot zijn dood schrijven. De laatste tekst van professor Smalhout stond eind vorige maand in de krant.

Bron: NOS en Telegraaf

Een herinnering delen met de nabestaanden

Waarom was de overledene zo bijzonder voor u? Laat het de nabestaanden weten in uw eigen woorden of met foto's, film en muziek.

Maak een herinnering

Condoleances

Laatste reactie geplaatst door:
Giel maas, sittard

Schrijf ook een condoleance

Hoe reageert u?

Elke reactie die uit uw hart komt is waardevol. Het hoeft niet anders of deftiger dan hoe u normaal praat.

Lees meer
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen