condoleanceregister van

Pater Frans van der Lugt

10-04-193807-04-2014
Plaats een reactie
Op 7 september 1959 trad Van der Lugt toe tot de orde van de jezuïeten. Van der Lugt vertrok in 1966 naar het Midden-Oosten, waar hij Libanon en Syrië bezocht. In 1971 werd hij tot priester gewijd. Hij volgde daarna een studie psychologie in Lyon en leerde ook Arabisch. In 1976 vertrok hij naar de Syrische stad Aleppo en werkte van 1987 tot 1993 in Damascus. Daarna vestigde hij zich in Homs, waar hij onderwijs gaf en onderdak verleende aan geestelijk zwakkeren. Hij kreeg buiten Homs een stuk land van vijftig hectare ter beschikking van de Syrische overheid waar hij groente op verbouwde en een wijngaard had met een productie van 50.000 flessen per jaar. Ook waren er sportvelden en een motel voor toeristen. Vanaf 2000 bood het landgoed verblijf en werk aan veertig mensen met een mentale beperking.

Medio 2011 verliet Van der Lugt het landgoed vanwege de Syrische Burgeroorlog. Hij vestigde zich in het jezuïetenklooster in de christelijke wijk Bustan al-Diwan in Homs. In januari 2014 vroeg hij in een videoboodschap via YouTube om hulp aan de mensen in Homs als gevolg van de burgeroorlog. Ondanks verschillende waarschuwingen weigerde Van der Lugt Homs te verlaten. Zolang er nog christenen in de stad woonden, wilde hij in de stad blijven. Op 7 april 2014 werd bekend dat Van der Lugt door pistoolschoten in het hoofd om het leven was gekomen en nog dezelfde dag was begraven op het terrein van het jezuïetenklooster in Homs.

In 1992 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een herinnering delen met de nabestaanden

Waarom was de overledene zo bijzonder voor u? Laat het de nabestaanden weten in uw eigen woorden of met foto's, film en muziek.

Maak een herinnering

Condoleances

Laatste reactie geplaatst door:
Jan Tijhaar, Rijssen

Schrijf ook een condoleance

Hoe reageert u?

Elke reactie die uit uw hart komt is waardevol. Het hoeft niet anders of deftiger dan hoe u normaal praat.

Lees meer
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen