condoleanceregister van

Nelson Mandela

18-07-191805-12-2013
  • 18 juli 1918 - Mvezo, Zuid-Afrika
  • zuid afrika


Nelson Rolihlahla Mandela werd geboren in Mvezo, in de toenmalige Unie van Zuid-Afrika, op 18 juli 1918 . Hij was lid van de koninklijke familie Thembu, die toentertijd regeerde over de regio Transkei. Op zevenjarige leeftijd ging hij naar school, als eerste van zijn familie ooit. Bij zijn geboorte kreeg hij de doopnaam ?Rolihlala? maar zijn onderwijzeres gaf hem zijn Engelse roepnaam 'Nelson'.

Mandela startte zijn loopbaan als klerk bij een advocatenkantoor, waarna hij al snel ook zelf begon aan een studie rechten aan de universiteit van Witwatersrand. Vanaf het najaar van 1944 raakte hij steeds meer betrokken bij de politieke situatie in Zuid-Afrika en begon hij zich te verzetten tegen het systeem van de Apartheid. Zo werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en nam hij deel aan verscheidene geweldloze verzetsacties, waaronder de ?Defiance Campaign? van 1952.

Als gevolg van de ?Sharpeville Massacre? van 1961 verloor Mandela het vertrouwen in het geweldloze verzet en stichtte hij de ?Umkhonto we Sizwe? (Speer van de Natie), de gewapende tak van het ANC. Doel van de organisatie was het saboteren en bombarderen van overheidsinstanties die symbool stonden voor het Apartheidsregime. Aanvankelijk was de doelstelling om hierbij geen slachtoffers te maken, maar in de loop der tijd vielen er toch steeds meer doden en gewonden. Ruim 17 maanden na het begin van zijn sabotagecampagne werd Mandela op 5 augustus 1962 gearresteerd. De rechtbank bevond hem schuldig aan betrokkenheid bij 193 spionageactiviteiten en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.

Mandela werd vastgezet op Robbeneiland, waar hij ruim 18 jaar zou verblijven. Tijdens zijn celstraf groeide hij echter uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidbeweging. In de jaren ?70 en ?80 kwam er dan ook steeds meer aandacht voor zijn situatie en werd de internationale roep om zijn vrijlating steeds luider. Toch zou het nog tot 2 februari 1990 duren voordat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk bekend maakte dat Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten zou worden. Enkele jaren later kwam er officieel een einde aan de Apartheid en werden er vrije verkiezingen gehouden, waarbij Nelson Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Nelson Mandela is op 5 december 2013 in zijn woning in Johannesburg ?op vredige wijze? overleden.

Biografie
* verplichte velden

Register geopend door:

Stuur de beheerder een e-mail
Condoleanceregister.nl
cleanUrl.'/herinneringen/';?>
Het condoleanceregister van Nederland

Het condoleanceregister van Nederland

Condoleanceregister delen