INLOGGEN
WACHTWOORD VERGETEN
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
 Onthoud mij!
Wachtwoord vergeten?

Met een account kunt u:
  • registers aanmaken en beheren
  • een eigen profielpagina aanmaken
146 condoleances voor Huub van Dongen
Huub van Dongen
21-07-2011
overleden
20-06-1956
Gisteren, 21 juli 2011, bereikte ons het droeve nieuws dat onze voorzitter en mede oprichter van de club, Huub van Dongen, op 55 jarige leeftijd is overleden.

Sinds de oprichting van SV De Waltoren, een van de twee clubs waaruit fusieclub Dubbelschaak ’97 is ontstaan, is Huub lid geweest van onze club. Hoewel ik mij kan herinneren dat hij zich bij gelegenheid heeft laten ontvallen dat hij één jaartje geen lid is geweest. Wij zullen hem deze kleine zonde maar vergeven.

Huub heeft in al die jaren ontzettend veel voor de club betekend. De lijst van de activiteiten die hij voor onze club en het schaken in het algemeen heeft uitgevoerd is haast onuitputtelijk. Ik zal een opsomming geven wat mij op dit moment te binnen schiet.

Zoals gemeld was hij, als middelbare scholier, mede oprichter, Huub is diverse keren voorzitter geweest van onze club. Hij heeft diverse andere functies binnen het bestuur bekleed. Als eerste team speler, tientallen jaren zelfs eerste bord speler, heeft hij het niveau van onze club hoog gehouden. Na de externe partijen werden alle partijen van geďnteresseerde clubgenoten bekeken. Voor iedereen had Huub bruikbare tips.

Huub heeft onze jeugdopleiding nieuw leven in geblazen en is daar de laatste jaren mede trekker in geweest. Samen met “zijn team” heeft hij vele jeugdtoernooien georganiseerd en ook de afsluitende dag van het jeugdschaakjaar, vaak op camping Dennenoord, was altijd een enorm succes. Omliggende jeugdverenigingen konden meeprofiteren.

Huub is voorzitter geweest bij de NBSB en bondsraadslid van de KNSB.

Hij schreef wekelijks stukjes in het Brabants Centrum, mede om onze club te promoten.

Een stukje dat ik mij nu kan herinneren gaat over het binnenhalen van Herman Grooten als trainer. Huub gaf namelijk daarvoor zelf training en haalde, met een bijdrage van een sponsor die erg geďnteresseerd was, zelf Herman binnen. Vervolgens moesten wij in het Brabants Centrum lezen wat een geweldige stap dit was voor de club maar wat een groot persoonlijk drama voor de vorige trainer. Dit soort humor was kenmerkend en die zullen we enorm gaan missen.

Bij de herfstfestijnen was Huub altijd aanwezig en met een goede fles sterke drank zaten we dan te vernikkelen achter het prachtige grote schaakbord van Ad van Iersel. We trokken altijd veel bekijks.

Bij ieder toernooi dat ooit op onze club is georganiseerd is Huub betrokken geweest. Daarvan ben ik overtuigd.

Diverse grootmeesters zijn door hem naar Boxtel gehaald. Zelfs de enige Nederlandse wereldkampioen schaken (tot nu toe) prof. Dr. Max Euwe heeft hij naar Boxtel gehaald.

Zijn laatste grote wapenfeit was het naar Boxtel halen van het Nederlands kampioenschap schaken algemeen en dames. Met zijn stichting Houtje Hoofd Helder wist hij zelfs nog een sterk bezet neventoernooi te organiseren. Het aantal deelnemers viel tegen maar dat zou volgend jaar een stuk beter worden. Huub gaat het niet meer meemaken.

Zijn belangrijkste contributie aan onze club is echter geweest dat hij gewoon Huub was. Met zijn vrolijkheid, humor, liefde voor het mooie in het schaken, zijn fanatisme en zijn betrokkenheid bij iedereen van en rond de schaakclub was hij de grote bindende factor binnen onze vereniging.

Het is onbeschrijflijk welk een groot gat Huub achterlaat.

Wij leven enorm mee met Pieternel, zijn familie en vrienden en wensen hen heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Namens het bestuur SV Dubbelschaak ‘97

Register aangemaakt door:
Martien van der Meijden

Register delen:

condoleance 137 t/m 146 van 146
Condoleance 146 is geplaatst door:
 Rene van Bijnen
Waalwijk, 5 september 2011 08:24    
Ik heb Huub leren kennen tijdens de Grand Prix, waarvan hij in Boxtel de mede-organisator was. Huub was altijd relaxt en straalde rust uit, prettig om mee samen te werken.
Condoleance 145 is geplaatst door:
 Harold van der Heijden
Deventer, 31 augustus 2011 17:28    
Huub heb ik heel vaak tijdens Brabantse schaakactiviteiten vluchtig gesproken, maar ik heb pas onlangs, tijdens het NK in Boxtel, echt gezellig met hem staan praten. Goh, ik kon het haast niet geloven toen ik vandaag las dat hij is overleden. Peter Boll heeft voor het tijdschrift EG (waarvan ik hoofdredacteur ben) een eindspelstudie, ook een liefhebberij van Huub, ingestuurd die aan hem is opgedragen.
Veel sterkte voor de familie en de (schaak)vrienden toegewenst.
Condoleance 144 is geplaatst door:
 Erik Pateer
Eindhoven, 31 augustus 2011 07:56    
Toen ik het nieuws hoorde, kon ik het eerst nauwelijks geloven. Ik leerde Huub kennen toen hij voorzitter van de NBSB was, als enthiousiaste en gedreven organisator, die altijd vriendelijk en aimabel bleef, gewoon een fijn mens. Zijn afscheid is veel te vroeg gekomen. Ik wens zijn vrouw en naaste familie alle sterkte toe. Voor de schaakwereld, de Brabantse in het bijzonder, is het overlijden van Huub ook een groot verlies.
Condoleance 143 is geplaatst door:
 Rob Andrea
Zevenbergen, 27 augustus 2011 15:18    
Beste Huub,

in mijn ogen was je een gedreven schaker, een groot organisator en een beminnelijk mens.
Veel schakers zullen je missen.
Rust in Vrede.
Condoleance 142 is geplaatst door:
 Anthony van Driel
Boxtel, 14 augustus 2011 15:14    
Beste Huub!
Samen met mijn pa kwam ik bij jou wel eens thuis op bezoek. De allerlaatste keer was nog voor het NK begon. Ik kwam toen mijn zelf ontworpen t-shirt showen. Je was zeer enthousiast en nadien praten we nog over websites bouwen. Je vond het knap dat een jongen van 13 al hier mee bezig is. Ik zal jouw en je gesprekken missen.
Condoleance 141 is geplaatst door:
 Hans Scholten
Casseneuil - frankrijk, 8 augustus 2011 10:39    
Beste Huub,
tijdens onze middelbare-school-periode waren wij hechte schaakvrienden. Ontelbare middagen hebben wij bij jou thuis doorgebracht met eindeloze vluggertjes. Toen al was duidelijk dat ik de systematicus en jij de creatieveling was. Je humor en blijmoedigheid heeft mij veel geleerd als mens. In latere jaren zijn we elkaar grotendeels uit het oog verloren, omdat jij naar Amsterdam en ik naar Utrecht ging. Maar toch, iedere keer als we elkaar tegenkwamen, was er bij mij dat gevoel van verbondenheid. Je dood hakt er bij mij stevig in. 'Hakken' was een populair woord bij je tijdens al die vijf-minuten-spelletjes.
Ik wens Pieternel, je familie en al je vrienden veel sterkte toe. Het in onbegrijpelijk dat je er nu niet meer bent.
Condoleance 140 is geplaatst door:
 Guido Jansen
Den bosch, 6 augustus 2011 03:02    
Ha Huub,

net terug van vakantie. Wat een onverwacht verdriet. Ook voor mij was jij de inspiratiebron om bij Dubbelschaak te komen spelen. Wat een enthousiasme. Wil ik mezelf weleens verliezen in willen winnen, bij jou leek het toch veel meer om het spel zelf te gaan. Al kon jij er natuurlijk ook niet tegen, dat er soms afschuwelijke zetten uit jouw handen kwamen. Na genoeg alcohol kon jij altijd al weer snel lachen. Zo knap vind ik dat. Om alleen dit te noemen doet jou veel te kort. Enthousiasme en humor. Huub ik ga je erg missen.
Condoleance 139 is geplaatst door:
 Gerard Stassen
Boxtel, 5 augustus 2011 21:28    
Beste Pieternel, gecondoleerd met het plotselinge heengaan van Huub. Dit is natuurlijk een totale verrassing. Ik vernam dit bericht via Geert Dirks op mijn vakantie adres. Ik ken Huub vooral van de jaren 70 en 80 toen ik ook lid was van de Boxtelse schaakclub. Huub was een zeer waardevol lid, hij was een stimulator van de schaaksport en ook van het daarmee samenhangende club gebeuren. Zo herinner ik me de uitwisselingen met de schaakclub uit Wittlich. In latere jaren volgde ik Huub via de schaakstukjes die hij schreef voor het locale Brabants Centrum. Ik wens je veel sterkte met het verwerken van dit verlies en ik hoop dat de goede herinneringen aan Huub bewaard mogen blijven. Gerard Stassen
Condoleance 138 is geplaatst door:
 Peter Boll
Berlicum nb, 4 augustus 2011 03:45    
Voor Huub: dat jij ons zomaar tijdens een vakantiereces verlaat, zonder een echte mogelijkheid om afscheid te nemen is voor mij een zwaar verdriet. Zoals velen in dit condoleanceregister laten blijken ben je geliefd en zeer gewaardeerd. Dat alles geldt ook voor mij en ik kan nu niet slapen van de grote schok en van het enorme verdriet.

Een paar jaar geleden kwam ik eens kijken bij Dubbelschaak omdat ik iets meer zocht dan een vereniging met spelers die alleen bezig zijn voor de (elo)punten en jij was die avond mijn gastheer. Onder het genot van biertje vertelde je enthousiast en speelde we wat vluggertjes.
Uiteraard was jij voor mij geen onbekende. Ik ken je schaaklol al vanaf de jeugdkampioenschappen bij de NBSB uit de jaren '70. Jouw levensinstelling en dat dan ook nog op het schaakspel toegepast, maakte voor mij de stap naar Dubbelschaak makkelijk. Je gaf het schaken in Boxtel bij Dubbelschaak een gezellig en "romantisch" cachet. Je grote kennis van het schaken, de humor en de literaire vaardigheden maakten de avondjes bijzonder. Je was ook altijd royaal aan de bar en een stralende levensgenieter.

We zijn de spil, de motor van onze vereniging en een heel sterke speler kwijt en het zal een hele opgave worden om zonder jou verder te gaan.

Huub, heel veel dank voor alles wat je gedaan hebt; voor de mooie, warme mens die je was; voor de fijne momenten die ik in jouw aanwezigheid heb mee mogen genieten. Je blijft altijd in mijn hart aanwezig.
Condoleance 137 is geplaatst door:
 Frank van Eijk
Tilburg, 3 augustus 2011 18:29    
Huub
wij alle zijn geschokt met dit grote verslies voor de schaaksport
we zullen je missen.